Historien

Fattiggaarden ligger i den blomstrende landsby Bregninge midt på Ærø med udsigt til havet. 

Fattiggaarden blev opført i 1873 i udkanten af landsbyen Bregninge. Der var plads til 30 beboere, som også blev kaldt fattiglemmer. Derudover var der et bestyrerpar, som også boede på Fattiggaarden.

 

Det var hovedsageligt arbejdsudygtige og gamle uden nære slægtninge der boede på Fattiggaarden, men der boede også forældreløse børn, som var på Fattiggaarden indtil de kunne komme ud at tjene.

I 1940 blev Fattiggaarden lavet om til kommunekontor, men der boede stadig en del ældre mennesker frem til begyndelsen af 1960erne. 

Fattiggaarden var beboet frem til 2000, hvorefter den har ligget tom og forladt.  

I 2020 købte Ærø Kunsthal bygningen for at renovere den med respekt for Fattiggaardens meget klassiske arkitektur. Fattiggaarden er i røde sten og med bånd af murede gule sten. Bygningens arkitektur er identisk med Bregninge Præstegård, som blev opført i 1870.

 

Fattiggaardens oprindelige ruminddeling er bevaret med en midtergang med værelser, køkken, spisesal og vaskerum. På 1. sal er de oprindelige rumdelinger nedrevet i 60erne, men de skal i 2022 gendannes.

Baggrund

 

I Danmark blev fattighuse og fattiggårde oprettet fra omkring 1840. I 1900 var der ca. 450 fattiggårde og fattighuse med 8.000 beboere. De blev placeret udenfor landsbyerne, så de ikke blev en del at landsbyens dagligliv. På fattiggaardene var der arbejdspligt og der var strikse regler for deres liv, så ingen forfaldt til at bo der fordi det var behageligt.


Med Socialreformen i 1933 blev mange fattiggårde nedlagt, men på Bregninge Fattiggaard boede der fattige helt frem til starten af 60erne, hvor de sidste døde.

Fattiggaarden er en del af Ærø Kunsthal-gruppen, som har aktiviteter indenfor kunst, kultur og ferieaktiviteter på Ærø med i alt 45.000 kvm land og plads til flere hundrede feriegæster. Ærø Kunsthal ligger i Ærøskøbing og viser dansk og international kunst - kunsthallen har haft i 2020 over 25.000 gæster.